Bron: Van Valkenburg BC

 

113 Peter Ghysberts Toelinck, 1531


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het middenschip, de eerste travee vanaf het westen, de vierde zerk vanaf het zuiden van een rij van zeven zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 113 x 204 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is tegenwoordig helemaal leeg. Een oude tekening laat zien dat het ging om een zerk met tekstband met op de hoeken vierpassen met daarin de evangelistensymbolen en in het midden een vierpas met hoektoten uitlopend in een blad. Hierin bevond zich een staande engel met vleugels die in zijn handen een lint vasthield waaraan twee wapenschilden hingen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar in Hs 1709, 76.2 (2 schilden): 1 Doorsneden; I gedwarsbalkt van 15 of 16 stukken; II twee omgewende vogels op de scheidingslijn en in het midden erboven een bij; 2 Doorsneden; I gedwarsbalkt van 14 of 15 stukken; II een uitkomende omgewende leeuw.
Beide wapens tonen een vreemde manier van weergeven van drie drielingsbalken, en het schildhoofd wordt als de helft van het schild weergegeven. 1. De vogels zijn niet definieerbaar. 2.
Het lijkt dat het geheel in spiegelbeeld is geplaatst. Het zegel van Peter Toelinck toont drie drielingsbalken en een schildhoofd met de letter P, links en rechts vergezeld van een merlet. Zijn broer mr. Frans Toelinck voerde het wapen met in plaats van de letter P een bij. 3.
In Hs.1709, 76.2 wordt de familienaam van de vrouw, Van den Heesacker, bijgeschreven boven de tekst. In beide schilden worden hier driemaal drie drielingsbalken gegeven. In het wapen van de man is de bij een zespuntige ster, en in dat van de vrouw is de uitkomende leeuw niet omgewend.

Bijzonderheden

Peter Toelinck is een zoon van Ghysbert Jans Toelinck († 1476/7) en Mechtelt van den Molengrave († 1518/9). Zijn broer Frans had in Leuven en Orléans gestudeerd en was vanaf 1501 zesmaal schepen van ’s-Hertogenbosch. Peter koos niet voor een academische carrière, maar voor de handel: hij was korenkoper en in 1502 deken van het Bossche korenkopersgilde. Hij was éénmaal schepen van ’s-Hertogenbosch, en wel in 1514. Net als zijn broer Frans in 1495 werd Peter in 1502 gezworen broeder van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, waarvan hij in 1526/7 en 1527/8 proost was. In de belastinglijsten van het begin van de zestiende eeuw behoort hij tot de 7% hoogst aangeslagenen. In het begin van de zestiende eeuw woonde hij ‘Int Lam’ in de Postelstraat, in 1515 kocht hij ‘In den Hont’ aan de huidige Hooge Steenweg. Peter Toelinck was getrouwd met Aleyt, dochter van Engbert Wouters van den Hezeacker en Aleyt Lamberts van Dorne, een zuster van Lambert van den Hezeacker († 1518), deken van de korenkopers in 1478 en schepen in 1496. Peter en Aleyt hadden minstens negen kinderen die de volwassenheid bereikten, onder wie Frans (circa 1495-1541), sinds 1519 kanunnik van de Sint-Jan en evenals zijn vader gezworen broeder en vanaf 1527 ook deken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Ook Frans werd in de Sint-Jan begraven, echter niet bij zijn ouders, maar in het koor van de Broederschapskapel. Deze kinderen erfden het huis van hun kinderloos gestorven oom, de schepen Frans Toelinck, in de Peperstraat.
De familie Toelinck was in het zestiende-eeuwse ’s-Hertogenbosch zeer omvangrijk en is tot op heden nog niet goed in kaart gebracht. Wie Frans Peters Toelinck was, die zijn zoon Peter Frederick, nog geen jaar oud, in 1615 onder deze zerk begroef, is dan ook nog onduidelijk. Ongetwijfeld gaat het hier om een nakomeling van Peter Toelinck of van een van diens vele broers. 4.

Geschiedenis

(Martini 61; Smits 34) *
Het graf van Peter Ghysberts Toelinck is in de leggers niet terug te vinden.
In 1821 lag de zerk in het middenschip van de kerk, op de grens van de eerste en tweede travee vanaf het westen. Nog voor 1912 werd hij verplaatst naar de huidige ligging, enkele meters westelijker.

Personen

 Dorne, Aleyt Lamberts van
Hezeacker, Aleyt van den
 Hezeacker, Engbert Wouters van den
· zie ook: 195. Ghijsbert van de Pol, 1502
 Hezeacker, Lambert van den
· zie ook: 195. Ghijsbert van de Pol, 1502
 Molengrave, Mechtelt van den
 Toelinck, Frans
 Toelinck, Frans Peters
 Toelinck, Ghysbert Jans
Toelinck, Peter Frederick
Toelinck, Peter Ghysberts † 11-7-1531

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie