Bron: Foto RCE

 

178 Benoet Lemaire, 1636


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, ten noordwesten van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 99 x 191 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De huidige inscriptie is aangebracht op een oudere zerk, waarvan de inscriptie moet zijn aangebracht geweest op een nu uitgediepte lege tekstband met uitstulpende hoeken. In het middenveld zien we een gegraveerd wapenschild en daarop de diep gegraveerde letters H en B tegen elkaar. Zowel rechts boven het registratienummer als aan het begin van de derde regel van de inscriptie bevindt zich een diep gegraveerd kruisje. Zeer waarschijnlijk betreft het hier twee van de vijf kruisjes van een altaarsteen; de zerk is dan vroeger een altaarsteen geweest.

Wapens

Een monogram, bestaande uit de kapitalen HB die samen een geheel vormen.
Het handschrift 1709, 163.4 geeft aan dat op de zerk geen wapen staat.
Het monogram HB is niet van de begravene en is vermoedelijk een steenhouwersmerk, geplaatst binnen de gegraveerde lijnen van het wapenschild, dat bij de oorspronkelijke versiering van de zerk hoorde.

Bijzonderheden

Op 9 januari 1632 werd Willemghie Arens uit de Sint-Jorisstraat, huisvrouw van cappeteijn Benoit la Maire, ingeschreven als lidmaat van de hervormde gemeente in Den Bosch. Een half jaar eerder was ook Philip la Maijr, zoon van kapitein la Maijr, lidmaat geworden. Benoit Lemaire zal na de inname van de stad door Frederik Hendrik zich in ’s-Hertogenbosch hebben gevestigd als militair van het Staatse garnizoen. Mogelijk ook was hij zelf bij het beleg betrokken. 1.

Geschiedenis

(Oud 120; Nieuw 496; Martini 302; Smits 111) *
Het graf stond in 1707 op naam van van der Aa de coster. De legger van 1724 spreekt van Daniel van der Aa koster. Vanaf de legger van 1752-1755 ontbreken de gegevens. Het graf was dus in de tussentijd in het bezit gekomen van de kerk.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het middenschip, in het midden van de derde travee vanaf het transept, een plaats die door de locatieaanduidingen in de leggers wordt bevestigd. In ieder geval vanaf 1912 lag de zerk op de plek waar deze nu nog is terug te vinden, slechts enkele meters verwijderd van de oudstbekende locatie.

Personen

 Aa, Daniel van der
 Arens, Willemghie
Lemaire, Benoet † 1-4-1636
 Maijr, Philip la

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie