Bron: Foto RCE

 

243 Henrick Franssen van de Laer, 1617


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, ten zuiden van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 73 x 131 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De laatste letters van de inscriptie op het middenveld zijn beschadigd en het wapen is ten zeerste vervaagd. De oorspronkelijke inscriptie bevindt zich in een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. In het midden van de zerk zien we een verdiepte cirkel met daarin een wapenschild dat met een lint aan de rand van de cirkel is opgehangen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I drie vierbladige rozen; II drie horens. Hs 1709, 59.2 geeft gewone rozen en beslagen horens.

Bijzonderheden

Tussen Kerstmis 1565 en Sint-Jan (24 juni) 1566 kocht schrijnwerker Jan Henrick Floris van Ravesteyn het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Bij zijn eerste vrouw Yda Claes Jans de Bruyn had hij een dochter Henrica. Deze Henrica en haar man Henrick Frans Henricx van de Laer zijn de eerste personen die op deze zerk worden vermeld. Jan van Ravesteyn was een tweede maal getrouwd, met Jenneken Dirck Aerts de Greve, uit welke echtverbintenis één zoon stamt, Dirck. Deze Dirck was net als zijn vader schrijnwerker van beroep en overleed in september 1660, waarschijnlijk op de achtste van die maand, gezien de inscriptie op de zerk. Dirck huwde in 1605 Jenneken Joost Gerit Joosten van den Venne, uit welk huwelijk verscheidene kinderen stammen, onder wie Jan. Deze Jan trouwde in 1645 met Catharina Joost Moonen. Zij lieten enkele kinderen dopen in de katholieke parochie van Sint-Cathrien. Jan staat als laatste op deze zerk vermeld. Zijn weduwe overleefde hem vele jaren en liet nog in 1695 een testament opmaken. 1.

Geschiedenis

(Oud 111/125; Nieuw 488; Martini 292; Smits 114B) *
In 1707 stond het graf op naam van Van Ravesteijn. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van Catharina van Ravesteijn, echtgenote van Adriaen Nicolts, Theodorus van Ravesteijn, Kornelia van Ravesteijn, weduwe van Beugen, en ten slotte op naam van Lambertus, Maria en Antonij Strik. Op 16 mei 1752 werd het graf opnieuw overgeboekt, nu op naam van Adrianus Nicols, alsook op die van zijn eigen kinderen en de kinderen van Theodorus en Kornelia van Ravesteijn. Op 17 juni 1779 vond de registratie plaats van het graf op naam van Johanna Cornelia Nicols, echtgenote van Johannes Watrin, en Theodora Catharina van Heek, echtgenote van den Hr overste Joannes Franciscus Christophorus de Beijer. Op de plattegrond van Martini uit 1821 is de zerk terug te vinden in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het transept, ten zuidoosten van de derde arcadepijler, een plek die hij blijkens de leggers al sinds 1707 innam. Tegenwoordig ligt hij een travee zuidelijker, wat vermoedelijk ook in 1912 al het geval was.

Personen

 Beijer, Joannes Franciscus Christophorus de
 Beugen, N.N.
 Bruyn, Yda Claes Jans de
 Greve, Jenneken Dirck Aerts de
 Heek, Theodora Catharina van
Laer, Henrick Frans Henricx van de
Laer, Henrick Franssen van de † 3-9-1617
 Moonen, Catharina Joost
 Nicols, Adrianus
 Nicols, Johanna Cornelia
 Nicolts, Adriaen
 Ravesteijn, Catharina van
 Ravesteijn, Kornelia van
 Ravesteijn, Theodorus van
Ravesteyn, Dirck van
Ravesteyn, Henrica van
 Ravesteyn, Jan Henrick Floris van
Ravesteyn, Jan van † 1666
 Strik, Antonij
 Strik, Lambertus
 Strik, Maria
 Venne, Jenneken Joost Gerit Joosten van den
 Watrin, Johannes

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie