Bron: Foto RCE

 

260 Florens Bock, 18de eeuw


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten noordwesten van de tweede muurpijler

maten 64 x 63 cm
steensoort hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft waarschijnlijk slechts een gedeelte van een zerk. Hij heeft wel verhoogde randen met aan de bovenzijde een naam. Midden onder is nog een restant van een reliëf, mogelijk een wapen, te zien.

Bijzonderheden

Floris of Florens (de) Bock en zijn vrouw Elisabeth Creften lieten tussen 1681 en 1701 acht kinderen dopen in de Grote Kerk. Een van die kinderen overleed op jonge leeftijd en werd op 3 juni 1689 in de Sint-Jan begraven. Floris was koopman van beroep en wordt in 1692 vermeld als diaken van de hervormde gemeente. 1.

Geschiedenis

(Oud 62; Nieuw 572) *
Het graf stond in 1707 geregistreerd als t’ graft van de vrou van de Bock. In de legger van 1724 wordt de overboeking van t’ graft van de Bock vermeld op naam van Florens de Bock. Het graf werd dus al zeker één generatie voor Florens de Bock door dezelfde familie gebruikt. Mogelijk stonden namen van deze eerdere generatie(s) op het ontbrekende deel van de zerk vermeld. Op 31 augustus 1752 – Florens de Bock was toen reeds overleden – werd het graf overgeboekt op naam van Gerardina de Bock. Op 12 mei 1779 kwam het op naam te staan van Belia en Catharina Elisabeth van Nouhuijs en Johanna en George de Back. Hun moeder was Elisabeth Douglas die in haar eerste huwelijk getrouwd was met Herman van Nouhuijs en voor de tweede maal met Cornelis de Back. Elisabeth Douglas was een dochter van Catharina de Bock, die een dochter was van Florens de Bock en weduwe van George Douglas. In de legger van 1804-1805 worden exact dezelfde namen genoemd.
Uit de locatieaanduidingen in de leggers blijkt dat het graf in ieder geval vanaf 1707 in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip lag, in de vierde travee vanaf het westen. Op de plattegronden tussen 1821 en 1978 komt de zerk niet voor. Wel op die van 1991. Hij ligt dan op de huidige locatie.

Personen

 Back, Cornelis de
 Back, George de
 Back, Johanna de
 Bock, Catharina de
Bock, Florens
 Bock, Gerardina de
 Creften, Elisabeth
 Douglas, Elisabeth
 Douglas, George
 Nouhuijs, Belia van
 Nouhuijs, Catharina Elisabeth van
 Nouhuijs, Herman van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie