Bron: Foto RCE

 

3 Goyaert Stoters van Enckenvoirt, 1608


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het westen, ten noordoosten van de eerste middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 123 x 230 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het oppervlak is erg glad geworden, vooral wat betreft het wapen en de evangelistensymbolen. De zerk heeft een tekstband, op de hoeken doorbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het midden zien we een verdiepte cirkel met rand en daarin in reliëf het wapenschild dat met een dichtgegespte riem is opgehangen aan de cirkelrand.

Wapens

Alliantiewapen ouders (1 schild): Gedeeld; I doorsneden; a drie vierbladige rozen; b drie omgewende horens, waartussen een hart; II drie adelaars. Het wapen bevat in de rechterhelft het wapen Stoters en in de linker dat van Michiels van Enckenvoirt.

Bijzonderheden

Goyaert Stoters van Enckenvoirt is in 1534 geboren als zoon van Peter Mathys Stoters († 1564) en Agnes Michiels van Enckenvoirt. Zijn moeder was een dochter van de Bossche schepen Gerit Michiels († 1548) en Elisabeth van Enckenvoirt, een zus van kardinaal Willem van Enckenvoirt. Peter Stoters, een zoon van Mathijs Lambertsz Stoters en van Ermgard Jan Albert Valck van Maren, behoorde in het midden van de zestiende eeuw tot de 1% Bosschenaren die het hoogst werden aangeslagen in de belastingen.

Goyaert ging in 1553 in Leuven studeren, was in 1558 rechtenstudent aldaar, bezocht in 1562 de universiteit van Orléans en studeerde in 1565 weer in Leuven. Hij was reeds in 1534, op de leeftijd van elf jaar, kanunnik van de Sint-Servaas te Maastricht geworden, een functie die hij in 1582 overdroeg aan zijn broer Gerard. In 1550 werd hij pastoor van Veghel, in 1558 verwierf hij het beneficie van het Barbara-altaar in de Sint-Joriskapel in ’s-Hertogenbosch. In 1602 wordt hij vermeld als provisor van het apostelhuys van Enckevoirt in Mierlo, een gasthuis voor arme mannen, gesticht door kardinaal Willem van Enckenvoirt. Goyaert werd in de Sint-Jan begraven bij het altaar van Sint-Wilgefortis (zie plattegrond altaren nr. 32). 1.

Geschiedenis

(Nieuw 635; Martini 55; Smits 28) *
Het graf was in ieder geval vanaf het midden van de achttiende eeuw in het bezit van de kerk.

De locatie van het altaar van Wilgefortis, waarbij Goyaert Stoters van Enckenvoirt in 1608 werd begraven, stemt zo goed als zeker overeen met de plaats die Martini in 1821 aanwijst, namelijk in het middenschip van de kerk, in de derde travee vanaf het westen, zodat de zerk tussen de eerste begrafenis in 1608 en 1821 niet verplaatst is geweest. Tussen 1821 en 1912 werd hij binnen dezelfde travee enkele meters in noordoostelijke richting verplaatst. Toen in 1981 in het middenschip vloerverwarming werd aangebracht, is de zerk naar zijn huidige plek in de noordelijke buitenzijbeuk verplaatst.

Personen

 Enckevoirt, Agnes van
 Enckevoirt, Elisabeth van
· zie ook: 12. Jan van Enckenvoirt, 1529
 Enckevoirt, Gerard van
Enckevoirt, Goyaert Stoters van † 12-6-1608
 Enckevoirt, Willem van
· zie ook: 12. Jan van Enckenvoirt, 1529
 Michiels, Gerit
· zie ook: 12. Jan van Enckenvoirt, 1529
 Stoters, Mathijs Lambertsz
 Stoters, Peter Mathys
 Valck van Maren, Ermgard Jan Albert

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie