Bron: Foto RCE

 

313 Jan Matthijssen brouwer, 1620


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het transept, de viering, ten zuidoosten van de noordwestelijke vieringpijler

maten 98 x 182 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Vooral de evangelistensymbolen in de hoeken zijn erg afgesleten; alleen linksonder zijn de contouren van het symbool nog te zien. De zerk heeft een tekstband met op de hoeken vierpassen, waarin zich de evangelistensymbolen bevinden. In het midden van de zerk zien we een cirkel met een rand die wordt aangegeven door twee gegraveerde lijnen en daarbinnen in een iets verdiept veld een gegraveerd huismerk.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een 4, staande op het kruispunt van een X, waarvan de onderste poten worden doorsneden door een eronder geplaatste X, en tussen de 4 en de X een verkorte dwarsbalk met een haakje rechtsboven.

Bijzonderheden

Over deze Jan Mathijssen is weinig met zekerheid te zeggen: was hij brouwer van beroep of is Brouwer zijn achternaam? In 1579/80 betaalt een Jan Thys brouwer de bieraccijns die hij aan de stad verschuldigd is. In 1616 treedt Jan Thyss brouwer inwonende borger deser stadt op als borg in een zaak voor de Bossche schepenbank. 1.

Geschiedenis

Op de onderrand van de zerk zijn vaag de resten van een registratienummer te ontwaren, dat echter niet meer te ontcijferen is. Het is dan ook niet duidelijk welk registratienummer op deze zerk van toepassing is.
Op de plattegrond van Smits uit 1912 wordt de zerk aangeduid op vrijwel dezelfde plek als waar hij nu ligt.

Personen

Brouwer, Jan Matthijssen † 13-8-1620
N.N., Peterken

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie