Bron: Foto RCE

 

37 Peter Jansen de Bruyn, 1597


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de middelste zerk van de middelste rij van twee zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 82 x 142 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk van linksboven naar rechtsonder. Het oppervlak is enigszins vervaagd en het wapen is niet meer te lezen. De randen hebben verschillende stukken verloren. Er is een tekstband die op de hoeken is voorgesteld als zijnde omgeslagen. In het middenveld zien we een verdiepte cirkel met rand, waaraan het wapenschild met een lint is opgehangen.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een boven en beneden gesloten X, de kruising rechts en links aangevuld met twee met de bovenzijde toegewende liggende v’s (< >), een zogenaamde zandloper. De zandloper, die nog vaag op de zerk te onderscheiden is, staat ook duidelijk in het handschrift 1709, 155.4. Daarom is het opvallend dat in het handschrift Martini (nr. 100) het merk totaal anders wordt weergegeven: een beschadigd schild, waarvan zeker de helft is verdwenen, met op de nog aanwezige stukken een T, met aan de onderzijde van de verlengde paal een haak naar links. Het geheel rechts en links vergezeld van vermoedelijk de letters P en B.

Bijzonderheden

Peter Jansen de Bruyn was hoedenmaker van beroep. Hij woonde sinds 1588 in een huis aan de Botermarkt, het eerste deel van de Hinthamerstraat, tussen de Markt en de Gevangenpoort. Peter was getrouwd met Metken, dochter van Jan de Leeuwe en Jenneken Henrick Andries. Het echtpaar liet op 20 januari 1597 een testament opmaken, vijf dagen later overleed Peter.
Een van de zes kinderen van Peter en Metken, Anna, was getrouwd met Lucas, zoon van Jan Henrick Egberts Haerwesser uit een van diens twee huwelijken. Anna overleed in 1623 en werd bij haar ouders begraven. De naam van Lucas staat eveneens op de zerk, maar er is geen sterfdatum ingebeiteld. Dat duidt erop dat hij niet onder deze zerk werd begraven. Dit wordt bevestigd door de rekeningen van de kerkfabriek van de Sint-Jan, waaruit blijkt dat Lucas op 15 maart 1648 buiten de kerk is begraven, op het Sint-Janskerkhof. 1.

Geschiedenis

(Oud 246; Nieuw 376; Martini 100) *
In 1707 stond het graf op naam van De Bruijn. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van de kinderen van Herman van Hees, Peter Verkammen en Hendr de Bruijn. Vanaf de legger van 1752-1755 stond het graf geregistreerd als kerkgraf.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, in het midden van de derde travee vanaf het transept, waar hij al sinds 1707 had gelegen. Sinds 1821 is de zerk niet of nauwelijks verplaatst.

Personen

 Andries, Jenneken Henrick
 Bruijn, Hendr. de
Bruyn, Anna de
Bruyn, Peter Jansen de † 25-1-1597
 Haerwesser, Jan Henrick Egberts
 Haerwesser, Lucas
 Hees, Herman van
 Leeuwe, Jan de
Leeuwe, Metken de
 Verkammen, Peter

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie