Bron: Foto RCE

 

427 Jacob Gerrits van Fickefort, 1604


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, voor de derde straalkapel vanaf het transept, de middelste van drie zerken

maten 118 x 170 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het bovengedeelte van de zerk is verdwenen.
De tekstbanden zijn een soort balken, waarbij de balk onderaan over de andere twee is gelegd. De inscriptie is weergegeven tussen dubbele lijnen. Midden op de zerk is binnen een cirkel met verhoogde rand het wapenschild weergegeven met een lint hangend aan de cirkelrand. Het wapenschild vult de cirkel bijna helemaal.

Wapens

Doorsneden; I een gekroonde leeuw; II drie klaverblaadjes. Hs 1709, 88.2 geeft als wapen: in zilver drie groene klaverbladen; en een blauw schildhoofd met een gouden gekroonde gaande leeuw, waarbij de naam Fickefort is geschreven en in een latere hand Wicquefort.

Bijzonderheden

Hs 1709, 88.2 vertelt ons dat het hier gaat om de zerk van Jan Gerrits van Fickefort en zijn vrouw Buetgen. De familie Van Vickevoirt komt – in veel verschillende spellingsvarianten – in de zestiende eeuw regelmatig voor in ’s-Hertogenbosch, maar Jan Gerrits van Fickefort valt niet goed in deze familie(s) te plaatsen. Sterker nog, er is in geen enkele andere bron een vermelding van hem gevonden. Wel leefde rond 1600 een Jacob Gerits van Vickevoirt, gedoopt in de Sint-Jan op 26 januari 1569, getrouwd met Beatrix of Baetken, dochter van Lenaert Roelofs van Griensvenne en Agnes Mathys Hacken. Dit echtpaar liet in 1591 en 1592 twee zonen dopen in de Sint-Jacob, in 1595 werd dochter Iken in de Sint-Jan ten doop gehouden. De laatste vermelding van het echtpaar in de bronnen dateert van januari 1604. Alles wijst erop dat de tekst die Hs 1709 geeft niet geheel correct is, maar dat op de zerk Jacob in plaats van Jan heeft gestaan. De naam van de vrouw, Buetgen, zou dan als Baetgen moeten worden gelezen. 1.

Geschiedenis

(Oud 394; Nieuw 102; Smits 223A) *
In 1707 stond het graf geregistreerd op naam van Jan (van) Aemelo. Op 31 augustus 1752 werd het graf van wijlen Jan van Almelo overgeboekt op naam van zijn kleinkinderen Johannes van Almeloo, getrouwd met Wilhelmina Vervorst, en Johanna van Almeloo, echtgenote van Joris Noldus. Voor 1779 werd het eigendom van de kerk.
In ieder geval vanaf 1707 lag het graf in de noordelijke binnenzijbeuk van het koor, vermoedelijk nabij de grens van de derde en vierde travee vanaf het transept. Hoewel de leesbaarheid van de plattegrond van Smits op dit punt te wensen overlaat, mag worden aangenomen dat de zerk voor 1912 op zijn huidige plek werd gelegd.

Personen

 Almelo, Jan van
 Almeloo, Johanna van
 Almeloo, Johannes van
 Fickefort, Iken van
Fickefort, Jacob Gerrits van † 4-9-1604
Griensvenne, Baetgen van
 Griensvenne, Lenaert Roelofs van
 Hacken, Agnes Mathys
 Noldus, Joris
 Vervorst, Wilhelmina
· zie ook: 33. Lysbeth en Jenneken Hermans Bottermans, 1557
· zie ook: 334. Anoniem

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie