Bron: Foto RCE

 

434 Christophorus Baex, 1568


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, de travee tegenover de derde straalkapel, ten noordoosten van de achtste koorpijler vanaf het transept

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 123 x 222 cm
steensoort doornikse steen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De redelijk goed bewaarde zerk – slechts de wapens zijn enigszins afgesleten – toont de traditionele laatmiddeleeuwse tekstband met hoekvierpassen met daarin de evangelistensymbolen. De inscriptie is weergegeven in fraaie gotische letters.
In het midden zien we een cirkel vormgegeven door een dikke bladerkrans, die op vier plaatsen door een ingesnoerde band wordt onderbroken en op vier andere plaatsen door drie bolletjes. Een vergelijkbare bladerkrans, maar dan met rozetten in plaats van de bolletjes, is te zien op zerk 382 uit 1537. Hierbinnen zijn twee wapenschilden opgehangen aan twee linten, door een ring vastgemaakt aan de bladerkrans.

Wapens

Het gaat om het alliantiewapen (2 schilden) van de ouders van de priester Christophorus Baex: 1 Een leeuw; 2 Vijf bijen (3 en 2); een schildhoofd met drie eendjes.

Bijzonderheden

Christoffel Baex is rond 1507 geboren uit het huwelijk van Jan Jans Baex en Maria Jans Hamer. In 1524 werd hij rector van een eeuwige mis die Arnt die Joede in de kerk van zijn heerlijkheid Hardinxveld had gesticht. Twee jaar later ging Christoffel in Leuven studeren. Voor zover bekend behaalde hij geen academische titel. Wel werd hij begin jaren 1530 priester. Vanaf 1542 zong hij als diaken het evangelie tijdens de missen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, in 1544 werd hij gezworen broeder. Daarnaast bezat hij nog een beneficie in de Sint-Jan, wellicht verbonden aan het altaar van Sint-Leonardus, waarbij hij zou worden begraven (zie plattegrond altaren nr. 8). Heer Christoffel woonde in het naar hem genoemde huis ´De Baecsche poort’ aan de Oude Hulst en bezat bovendien een deel van het huis ‘De Boog’ in de Verwersstraat. Hij stierf op 17 februari 1568 (de datering op de zerk is in paasstijl), zijn gezworen medebroeders verzorgden op de 21ste een uitvaartmis. 1.

Geschiedenis

(Oud 407; Nieuw 132; Martini 203; Smits 226) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1707 te boek als kerkgraf. Op 25 september 1792 werd geconstateerd dat het vol was.
Martini situeerde de zerk op zijn plattegrond in de noordelijke kooromgang, enkele meters verwijderd van de ingang van de tweede straalkapel, dus op dezelfde plek als waar Christoffel Baex in 1568 werd begraven, namelijk bij het altaar van Sint-Leonardus in de tweede straalkapel. Voor 1912 kwam de zerk op zijn huidige plaats te liggen. 2.

Personen

Baecx, Christophorus † 17-2-1567
 Baex, Jan Jans
 Hamer, Maria Jans
 Joede, Arnt die

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie