Bron: Foto RCE

 

475 Rudolphus Tybosch, 1720


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, de derde travee vanaf het transept, ten noorden van de vierde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 143 x 231 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk wordt omzoomd door een randje. In de bovenhelft zien we een verdiepte liggende rechthoek met daarin het wapen in reliëf. De zijkanten van de rechthoek zijn versierd met bandwerk, dat bestaat uit een fantasieconstructie met verschillende voluten en dat aan de bovenzijde wordt afgesloten door een klein stukje architraaf.

Wapens

Drie molenijzers en een golvende schildvoet van vijf stukken. Helm. Dekkleden. Helmkroon: een kroon van vijf bladeren. Helmteken: een lindeboom.

Bijzonderheden

Rudolphus of Roelof Tijbosch is op 3 september 1653 gedoopt in de katholieke Sint-Jacobsparochie als zoon van Arnt Joosten Tijbosch en Maria Roelofs van Diepenbeeck. Hij was wijnkoper van beroep en vervulde een aantal bestuurlijke functies: in 1679 en 1688 was hij blokmeester van het Hinthamereind en daarmee ook bestuurder van het Zinnelooshuis; in 1703-1704 was hij rentmeester van het Catersgasthuis. Daarnaast was Roelof lange tijd actief lid van de schutterij van de Jonge Schuts. Hij woonde in ‘De Drie Zwarte Mollen’ in de Hinthamerstraat en bezat onder meer ook het voormalige Baselaarsklooster. In 1691 kocht hij bovendien het kasteeltje Middegael te Veghel. Roelof trouwde in 1676 met Barbara, in 1655 geboren als dochter van Jan Jans Wolfswinckel en Beatrix Michiels vanden Ancker. Uit dit huwelijk werden tien kinderen geboren, van wie vijf jong stierven. Van de overigen huwde Beatrix Angela Tijbosch (1687-1760) met Willem Joseph van Engelen. Haar broer Joannes Franciscus Tijbosch (1691-1750) was rentmeester van de domeinen van de baronie van Boxtel en Liempde. Hij woonde op het kasteel Stapelen en was lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Hij was gehuwd met Lamberdina Maria van Ravesteyn. Zijn zuster Catharina Johanna Tijbosch (1679-1712) huwde in 1701 op het kasteel van Heeswijk met wijnkoper Johan van Niel. Moeder Barbara overleed in september 1693. Roelof stierf op 22 juli 1720 en werd vier dagen later vanuit de Sint-Jacobsparochie in de Sint-Janskerk begraven in het graf waarop zijn naam blijkens Hs 1709, 233.1 al minstens een tiental jaren stond vermeld. 1.

Geschiedenis

(Oud 215; Nieuw 152; Martini 217; Smits 258) *
In de legger van 1707 is sprake van t’ graft van Tijbosch. Die van 1724 vermeldt wederom de in de inscriptie genoemde Rudolphus Tybosch als eigenaar. Op 3 juni 1752 stond het graf op naam van Lambertina van Revestijn en haar vier kinderen. Zij was de weduwe van Jan Francois Tibosch. Verder stond het op naam van Beatrix Tibosch, echtgenote van Willem van Engelen, haar zoon Rudolp van Engelen, getrouwd met Mechtildis van Beugen, en zijn kinderen. Op 5 mei 1779 vond de overboeking plaats op naam van Arnoldus Wilhelmus Tybosch, Lucas van Engelen en Bernard Jacob Halfwassenaer, echtgenoot van Petronella van Engelen. Ten slotte werd het graf, zo blijkt uit de legger van 1804-1805, overgeboekt op naam van Jacob Willem Half Wassenaar en Martinus van den Heuvel, echtgenoot van Maria Tibosch.
Martini situeerde de zerk in de travee tegenover de oostelijke straalkapel, een paar meter voor het overblijfsel van het altaar der 3 Koningen, dus recht achter het hoogkoor. Dit was ook de plek van de zerk aan het begin van de achttiende eeuw, toen het in graf in het bezit kwam van de familie Tybosch. Uiterlijk in 1912 kwam hij op zijn huidige plek te liggen.

Personen

 Ancker, Beatrix Michiels vanden
 Beugen, Mechtildis van
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Diepenbeeck, Maria Roelofs van
 Engelen, Lucas van
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Engelen, Petronella van
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Engelen, Rolp van
 Engelen, Willem Joseph van
 Halfwassenaar, Jacob Willem
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Halfwassenaer, Bernard Jacob
 Heuvel, Martinus van den
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Niel, Johan van (x C. J. Tijbosch)
 Ravesteyn, Lamberdina Maria van
 Tibosch, Maria
· zie ook: 223. Jan van Ravesteyn, 1691
 Tijbosch, Arnt Joosten
 Tijbosch, Beatrix Angela
 Tijbosch, Catharina Johanna
 Tijbosch, Joannes Franciscus
 Tybosch, Arnoldus Wilhelmus
Tybosch, Rudolphus † 22-7-1720
 Wolfswinckel, Barbara
 Wolfswinckel, Jan Jans

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie