Bron: Van Valkenburg BC

 

66 Dirck Borchgraef, 1571


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, ten noordwesten van de derde pijler van de schiparcade

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 126 x 232 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een grote breuk over de rechterbovenhoek. Het oppervlak is sterk afgesleten en men ziet slechts glooiende verdiepingen. Het bovengedeelte vertoont bovendien vele putjes.
Het betreft een zerk waarop vroeger de figuur van een kanunnik was afgebeeld, gekleed in misgewaden en met een kelk met hostie op de borst. Het hoofd lag op een kussen, dat werd weergegeven vóór een architraaf met voluten en erboven eveneens voluten met in de zwikken twee wapenschilden. Het geheel werd omgeven met een tekstband die op de hoeken werd onderbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen.

Wapens

Twee wapens (ouders?) in de beide bovenhoeken van het middenveld: 1 doorsneden; I een omgewende uitkomende leeuw; II drie palen; 2 [uitgekapt]. 1.
Het betreft hier niet het traditionele wapen van de familie De Borchgraeff. De twee wapens in Hs 1709, 44.3 zijn: 1 drie palen van vair; een schildhoofd met een uitkomende leeuw; 2 twee afgewende staande zalmen. Het is vreemd dat het wapen Borchgraef hier als tweede wapen wordt gegeven, zie zerk 133. In tegenstelling tot wat Smits geeft, is de uitkomende leeuw hier niet omgewend. 2.

Bijzonderheden

Heer Dirck Dircx Borchgraef is rond 1498 geboren. Over zijn herkomst is vrijwel niets bekend. Hoewel hij volgens Hs 1709 het wapen van die familie voerde, is er geen enkel bewijs dat hij tot de Bossche familie De Borchgreve behoorde; een afkomst uit het Zuid-Hollandse/Gelderse rivierengebied ligt meer voor de hand. Wellicht was hij in de jaren dertig en veertig van de zestiende eeuw verbonden aan de kerk van Oss en Berghem. In 1544 vinden we hem vermeld als deken van het kapittel van Nederhemert in de Bommelerwaard. In 1560 bezat hij bovendien een beneficie in de kerk van Woudrichem, dat hij wilde verwisselen tegen een prebende in de Bossche Sint-Jan. Op 14 februari 1560 verwierf heer Dirck een kanunniksdij in de Bossche Sint-Jan. Hij kocht in 1563 een huis in de Choorstraat en vestigde zich metterwoon in ’s-Hertogenbosch, alwaar hij op 21 januari 1571 (de grafzerk geeft de datum in paasstijl) overleed en in de Sint-Jan is begraven bij het altaar van Sint-Joris (zie plattegrond altaren nr. 41). 3.

Geschiedenis

(Martini 108; Smits 35) *
Op de zerk van Dirck Borchgraef valt geen registratienummer te ontdekken. Ook in de leggers is zijn naam niet terug te vinden. Wel is bekend dat deze zerk in 1821 in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip lag, in de tweede travee vanaf het transept. Het altaar van Sint-Joris waarbij Dirck Borchgraef in 1571 werd begraven, lag vlak hierbij. Tussen 1571 en 1821 is de zerk dus niet verplaatst. Ten laatste in 1912 werd hij verlegd naar zijn huidige plek.

Personen

Borchgraef, Dirck † 21-1-1571

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie