Bron: Foto RCE

 

73 Andreas de Lapide, 1551


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, ten noordwesten van de vierde arcadepijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 95 x 175 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is nogal afgesleten en van de gegraveerde inscripties zijn grote delen onleesbaar geworden. De tekstband langs de randen wordt op de hoeken onderbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het midden zijn nog de contouren te onderscheiden van een kelk in reliëf.

Bijzonderheden

De priester Andreas de Lapide, die als eerste op deze zerk staat vermeld, werd geboren als Andries, zoon van Joris Henricx van den Steen en diens tweede vrouw Mechtelt Jan Rutgers. Zijn vader zegde in 1514 zijn lidmaatschap van het drapeniersambacht op. In 1515 wordt deze Joris vermeld als blokmeester van de Weverplaats. In de belastinglijsten van het begin van de zestiende eeuw behoort hij tot de hoogste 66% aangeslagenen, hij behoorde zeker niet tot de meest welgestelden in de stad. Zijn zoon Andries ging in 1514 in Leuven studeren en behaalde de graad van magister. Hij werd priester en verwierf een beneficie in de Sint-Jan. Hij vertegenwoordigde de beneficianten van die kerk bij diverse transacties en ook trad hij in 1530 op als executeur van het testament van heer Staes van Aerschot. Zijn sterfdatum is niet meer leesbaar op de zerk, maar uit het handschrift 1709 weten we dat heer Andries het tijdelijke voor het eeuwige verruilde op 12 september 1551.

Joris van den Steen had uit zijn eerste huwelijk, met Luytgart Jans Moll, een zoon Jan en uit zijn tweede huwelijk nog een zoon Jan. Een van die twee is de vader van Anna van den Steen. Zij was getrouwd met Jan Jacob Mathys, die naar zijn huis ‘In den (Gulden) Ryder’ meestal Jan in den Ryder werd genoemd. In 1564 was Jan blokmeester van het blok van de Markt. Eind jaren 1570, begin jaren 1580 was hij een van de policiemeesters van de stad. Jan was lakenkoper van beroep, in 1575 zegde hij zijn lidmaatschap van het kleermakersambacht op. In de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoort hij tot de 18% hoogst aangeslagenen. Zijn drie zonen streden op 1 juli 1579 aan katholieke zijde mee in het Schermersoproer. Alle drie waren actief in de lakenhandel, Cornelis was bovendien in 1618 rentmeester van het Jacob Uijtter Oisterwijk-Gasthuis, Jacob was in de periode 1604-1616 rentmeester van de stad en Jan was van 1612 tot 1614 kerkmeester van de Sint-Jan. Anna van den Steen overleed op 1 februari 1596, en werd onder de zerk van haar oom Andries begraven. Jan in de Ryder stierf op 10 december 1607 en werd bij zijn vrouw begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/?; Nieuw 454; Martini 75) *
In de legger van 1752-1755 wordt het voorlopige oude registratienummer 195 genoemd. Het is niet bekend wanneer het graf van Andreas de Lapide in het bezit kwam van de kerk, wel dat het sindsdien enkel nog dienst deed als kerkgraf.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het westen, enkele meters ten noordoosten van de eerste pijler van de schiparcade. Hij had daar in ieder geval vanaf het midden van de achttiende eeuw tot 1821 onafgebroken gelegen. Op de plattegronden van 1912, 1947 en 1978 wordt de zerk niet aangegeven, wel op die van 1991. Hij ligt dan op de huidige plek.

Personen

 Aerschot, Staes van
Lapide, Andreas de † 12-9-1551
 Mathys, Cornelis
 Mathys, Jacob
 Mathys, Jan
Mathys, Jan Jacob
 Moll, Luytgart Jans
 Rutgers, Mechtelt Jan
Steen, Anna van den
 Steen, Jan van den
 Steen, Joris Henricx van den

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie