Bron: Foto RCE

 

300 Peter Peters van Antwerpen, 1579


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de zuidelijke travee, de noordelijke zerk van een rij van drie aan de oostzijde, voor het hek van de kooromgang

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 116 x 226 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband langs de randen, die op de hoeken is voorgesteld als zijnde omgeslagen. De inscriptie loopt door in het middenveld bovenaan. In het midden van de zerk zien we een verdiepte cirkel met rand met daarbinnen in reliëf het wapenschild. Dit schild is met een lint opgehangen aan de cirkelrand. De inscriptie bestaat uit mooie en diep gegraveerde letters. Onder de cirkel is in een vrije techniek een staande os gegraveerd.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een verkort schuinkruis met op de kruising een verkorte paal, vergezeld in het rechter-, beneden- en linkerkwartier van de letters PVA, de initialen van de begravene.

Bijzonderheden

Peter van Antwerpen is een zoon van Peter van Antwerpen, zie zerk 59, en zijn eerste vrouw Johanna van Houthem. In 1548 was hij nog minderjarig, dat wil zeggen jonger dan 25 jaar. Net als zijn vader was hij ossenweider van beroep. Hij was gehuwd met Christina, een dochter van zeepzieder Jan Gerit Goyarts en weduwe van Zeger Mathys Zegers. Hun dochter Engelken werd op 28 augustus 1567 in de Sint-Jan gedoopt en overleed ongehuwd. Een andere dochter, Peterken of Petronella, was getrouwd met Jacob Frans Beyharts, in de jaren 1590 schout van het kwartier van Oisterwijk. Zij werd evenals haar zuster bij haar ouders in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Martini 43; Smits 171) *
De zerk lag in 1821 in het middenschip van de kerk, in de derde travee vanaf de viering, naast de zerk van Pieter Peters van Antwerpen (zie zerk 59), de vader van de hier behandelde Peter Peters van Antwerpen. Zeer waarschijnlijk werd hij tijdens de grootscheepse zerkverplaatsingen van 1893 verlegd naar de huidige plek.

Personen

Antwerpen, Engelken van
Antwerpen, Peter Peters van † 8-6-1579
· zie ook: 59. Peter Peters van Antwerpen, 1563
Antwerpen, Peterken van
 Antwerpen, Pieter Peters van
· zie ook: 59. Peter Peters van Antwerpen, 1563
· zie ook: 227. Aert Peters van Antwerpen, 1567
 Beyharts, Jacob Frans
Goyarts, Christina
 Goyarts, Jan Gerit
 Houthem, Johanna Arnt Lamberts van
· zie ook: 59. Peter Peters van Antwerpen, 1563
· zie ook: 227. Aert Peters van Antwerpen, 1567
 Zegers, Zeger Mathys

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie