Bron: Van Valkenburg BC

 

370 Joestken van Beest, 1576


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

aan de zuidelijke exterieurzijde van het schip, ten oosten van de oostelijke muurpijler

maten 63 x 71 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het benedenstuk van de zerk is verdwenen. De inscriptie is aangebracht op een tekstband langs de zijden en loopt door middenboven op het middenveld. In het midden zijn hier twee wapenschilden gegraveerd met de wapens weergegeven in reliëf, die met linten zijn opgehangen aan een knoestige tak.

Wapens

Twee wapens: 1 drie palen van vair; een schildhoofd met een lelie [Van Beest]; 2 drie zespuntige sterren [Van Berkel].

Bijzonderheden

Hs 1709, 61.2 geeft als inscriptie: Hier leet begraven Jenneke [sic] van Beest / Bagijn sterft 1576 den 12 october en / Alijt van Berckel Bagijn sterft 1599 den 15 7ber.
Joostken of Judoca is een dochter van snijder Gerit van Beest en Aleyt Jan Mathys van der Heijden. Toen zij in 1526/7 gewoon lid werd van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap was zij reeds begijn op het Bossche begijnhof. Zij overleed op 12 oktober 1576 en werd in de Sint-Jan begraven. Haar zuster Hadewich was de tweede vrouw van Joost van Berkel, rond 1495 geboren als natuurlijke zoon van de Bossche schepen Gerit van Berkel bij Mechtelt Claes Vrancken. Joost kocht in 1517/8 het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Hij was werkzaam als lakenkoper en vervulde zevenmaal de functie van zegelaar van het Engelse laken. In de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoort hij tot de 9% hoogst aangeslagenen. Hij woonde op de hoek van de Ridderstraat en de Markt. Een van de kinderen van Joost en Hadewich was Aleyt, die eveneens begijn werd op het Bossche begijnhof. Zij werd bij haar tante Joostken van Beest in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Smits 100C) *
De zerk lag aanvankelijk in de Sint-Jan en was in 1709 nog intact. Daarna, vermoedelijk na de breuk, kwam het hier behandelde bovengedeelte buiten de kerk terecht. Op de plattegronden van 1912 en 1947 zijn de zerken die buiten de kerk lagen niet aangegeven. Toch mag aangenomen worden dat het fragment al in 1912 buiten de Sint-Jan lag. Op de plattegrond van 1991 is het op de huidige locatie ingetekend. Waar het andere deel van de zerk is gebleven, is niet bekend.

Personen

 Beest, Gerit van
 Beest, Hadewich van
Beest, Joestken van † 15-9-1576
 Berkel sr., Gerit van † 1546
· zie ook: 151. Rutger van Berkel, 1575
· zie ook: 220. Gerit van Berkel, 1546
· zie ook: 414. Herman van Deventer, 1550
Berkel, Aleyt van
 Berkel, Joost van
 Heijden, Aleyt Jan Mathys van der
 Vrancken, Mechtelt Claes

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie