Bron: Foto RCE

 

371 Anna Santini, 1815


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

aangebracht in de westelijke buitenmuur van het portiek van het zuidtransept, in de schuine muur van de traptoren op circa 1,5 m hoogte

maten 97 x 65 cm
steensoort grijze steen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft hier een inscriptieplaat met als enige verdere versiering vier koperen bloemknoppen op de hoeken. De plaat is met behulp van vier ijzeren klampen, twee onder en twee boven, aan de muur bevestigd.

Bijzonderheden

Anna Maria Margaretha Santini werd in 1794 of 1795 geboren in Florence als dochter van Joseph Santini en Jesus Alda. Haar man Guillaume de Sagher heeft ze waarschijnlijk in 1809 leren kennen, toen die als militair in het Napoleontische leger in Italië verbleef. Guilielmus Petrus was op 9 november 1785 in Brussel gedoopt als zoon van Joannes Baptista de Sagher en Theresia de Blust. Hij trad in 1804 in dienst van het leger van de Bataafse Republiek en later van het Franse keizerrijk. Hij wist op te klimmen van gewoon soldaat tot eerste luitenant. Na de Franse nederlaag trad hij in december 1814 als kapitein in dienst van het leger van het nieuwe koninkrijk der Nederlanden, eerst bij het 3de bataljon Belgische Landmilitie, vanaf april 1815 bij het 38ste bataljon infanterie Nationale Militie. In 1815 woonde hij met zijn vrouw Anna Santini in de Karrenstraat in ’s-Hertogenbosch. Hier werd op 10 juni 1815 hun tweede kind, Carolus Franciscus, geboren. Guillaume deed de volgende dag zelf aangifte van deze geboorte. Snel daarna riep de plicht: Napoleon was teruggekeerd van Elba en moest verslagen worden. En terwijl Guillaume op 18 juni bij Waterloo voor volk en vaderland tegen zijn oude broodheer streed, vocht Anna in ’s-Hertogenbosch voor haar leven. Tien dagen later stierf zij, misschien ten gevolge van complicaties rond de geboorte van haar tweede kind, wellicht aan kraamvrouwenkoorts. Haar overlijden werd aangegeven door een onderhuurder en een buurman, Guillaume was nog niet in ’s-Hertogenbosch teruggekeerd. Anna werd waarschijnlijk op het Sint-Janskerkhof begraven. Guillaume, inmiddels met zijn bataljon in Groningen gelegerd, hertrouwde in ’s-Hertogenbosch in mei 1816 met het Bossche meisje Henrica Joanna Ruwel. Zij beviel in november 1816 in Groningen van een tweeling, die echter beiden slechts enkele dagen in leven bleven. In 1830, tijdens de Belgische Opstand, koos Guillaume, op dat moment in Gent gelegerd, als Zuid-Nederlander de zijde van de opstandelingen. Wanneer hij is overleden is onbekend. 1.

Geschiedenis

(Smits 324) *
Nadat Anna Santini elders, vermoedelijk op het Sint-Janskerkhof, was begraven, werd op deze plaats ter harer nagedachtenis de inscriptieplaat aangebracht.

Personen

 Alda, Jesus
 Blust, Theresia de
 Napoleon
· zie ook: 368. Madame Renodo, 1813
 Ruwel, Henrica Johanna
 Sagher, Carolus Franciscus de
 Sagher, Guillaume de
 Sagher, Joannes Baptista de
Santini, Anna † 28-6-1815
 Santini, Joseph

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie