Bron: Foto RCE

 

403 Roghier van Berck, 1652


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het koor, de derde travee vanaf het transept, de zuidelijke van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 127 x 230 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

In het midden van de zerk is een rondboognis weergegeven, die bestaat uit een verhoogde band. Hierbinnen is in reliëf een dorre boom met wortels te zien op een heuveltje, terwijl aan de zijtakken via linten de twee wapenschilden zijn opgehangen. Onder deze nis en tussen de inscriptie is nog een wapen aangebracht, dat duidelijk behoort bij de tweede inscriptie. De letters van beide inscripties zijn gegraveerd.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1) (2 schilden): 1 Drie spiegels [Van Berck]; 2 Drie [drielings]balken [of: gedwarsbalkt van zes stukken]; een schildhoofd met drie iets schuinlinks geplaatste pijnappels [Van Tessel].
Dat het bij het manswapen om spiegels gaat is ook te zien op zerknummer 69. Het wapen Van Tessel is identiek aan het wapen Pijnappel, dat op diverse andere zerken voorkomt, bijvoorbeeld de zerknummers 39, 212 en 358. Hs 1709, 22.1 geeft de drie pijnappels gewoon rechtop weer. Catharina van Tesselt gebruikte dus, bij gebrek aan een vaderswapen, het wapen van haar moeder.
Het wapen onder op de zerk: Alliantiewapen echtpaar (2) (1 schild): Gedeeld; I een klimmende ram [Blom]; II doorsneden; a drie molenijzers; b twee of drie [drielings]balken; een schildhoofd met drie rechtshellende klophamers [Meelen].
Hoeben interpreteert het ronde kenteken zoals door Smits weergegeven in de schildvoet als een roos, maar op de zerk is van een dergelijk teken niets te zien en ook Hs 1709, 22.2 geeft hier niets. 1.

Bijzonderheden

Rogier is een zoon van wollenlakenverkoper Arnt Jacobs van Berck en Adriana Rutger Wouters Vogels. Ook Rogier hield zich bezig met handel in wollen lakens. Hij woonde in het huis ‘In de Speelwagen’ aan de Hinthamerstraat, dat eerder van zijn ouders was geweest. Hij had dit pand in 1620 van zijn drie zusters verworven en het werd na de dood van Rogier en zijn vrouw in 1661 door zijn erfgenamen verdeeld. Rogier trouwde in 1607 met Catharina, een dochter van Jan Gielis van Tesselt en Anna Wouter Willems Pijnappel. Het echtpaar had minstens zes kinderen. Rogier stierf op 29 juni 1652 en werd drie dagen later in de Sint-Jan begraven. Zijn vrouw werd na haar dood op 25 juli 1659 in hetzelfde graf bijgezet op 1 augustus van dat jaar. 2.
Kort daarna, in 1666, werd onder dezelfde zerk Jenneken Meelen begraven. Voor zover bekend is er geen verwantschap met het echtpaar Van Berck. Jenneken Melen ofwel Johanna, dochter van mr. Laureyns Amelis van Breugel was getrouwd met Peter Blom. Peter was in 1649 poorter van ’s-Hertogenbosch geworden. Uit dit huwelijk werden tussen 1656 en 1662 vier kinderen gedoopt in de katholieke parochie van Sint-Jan. Haar zuster Agatha was gehuwd met Bartholomeus Loeff van der Sloot, voor 1629 enkele malen schepen van ’s-Hertogenbosch. Jenneken overleed op 28 augustus 1666 en werd zes dagen later in de Sint-Jan begraven. Over haar man is weinig bekend. Op de zerk is ruimte uitgespaard voor zijn sterfdatum, maar die is nooit ingebeiteld. Het is dan ook twijfelachtig of ook hij onder deze zerk zijn laatste rustplaats heeft gevonden. 3.

Geschiedenis

(Oud 406; Nieuw 120; Martini 200; Smits 197) *
Het graf stond in 1707 op naam van Van den Berck. In de legger van 1724 wordt de overboeking gemeld op naam van Cornelia Poulina van den Bergh van Lunenburgh, Wed Wijlen d hr van berk. Nadat zij in april 1752 was overleden moest het graf tot 1772 onaangeroerd blijven. In 1774 werd het verkocht aan H.A. van Adrichem, Stadhouder van het Hoog Officie alhier. De legger van 1804-1805 meldt de overboeking op naam van zijn kinderen en kleinkinderen.
In 1821 lag de zerk in de noordelijke kooromgang, in de travee tegenover de eerste straalkapel vanaf het westen, een paar meter ten zuidwesten van de pijler die zich tussen de eerste en tweede straalkapel bevindt. Zeker sinds het begin van de achttiende eeuw, maar waarschijnlijk al in 1652 ten tijde van de begrafenis van Roghier van Berck, had de zerk op deze plek gelegen. Tussen 1821 en 1912 kwam hij op de huidige locatie terecht.

Personen

 Adrichem, H. A. van
 Amelis van Breugel, Laureyns
 Berck, Arnt Jacobs van
Berck, Rogier van † 29-6-1652
Blom, Peter
 Breugel, Agatha van
Breugel, Jenneken Meelen van
 Loeff van der Sloot, Bartholomeus (x A. van Breugel)
 Lunenburgh, Cornelia Poulina van den Bergh van
 Pijnappel, Anna Wouter Willems
Tesselt, Catharina van
 Tesselt, Jan Gielis van
 Vogels, Adriana Rutger Wouters

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie