Bron: Foto RCE

 

91 Cornelius Jans van Roy, 1630


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten zuiden van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 116 x 232 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is enigszins afgesleten, met als gevolg dat verschillende letters van vooral de inscriptie op het middenveld onleesbaar zijn geworden. Van het wapen zijn alleen nog de contouren van het hert te ontwaren. De zerk bezit aan de randen een tekstband met omgeslagen hoeken met daarin de oudste inscriptie in gotische letters, die doorloopt op het middenveld. Hier direct op volgend bevindt zich de tweede inscriptie in gegraveerde kapitalen. Midden op de zerk zien we een verdiepte cirkel met rand en daarin het wapenschild, dat met een lint is opgehangen aan de cirkel.

Wapens

Gedeeld; I een springend hert [Van Roy]; II doorsneden; a een pronkende pauw; b een golvende dwarsbalk van vijf stukken [Pauweter]. In Hs 1709, 229.1 zijn in de golvende dwarsbalk in het wapendeel Pauweter geen stukken aangegeven.

Bijzonderheden

Cornelis Jan Loenis Witten van Roy kocht in september 1577 het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Vanaf begin jaren 1590 tot in de jaren 1620 was hij ingebieder van de stad: gezeten op een wit paard, met een rode roede als ambtsteken fungeerde hij als een soort gerechtsdeurwaarder namens de Bossche schepenbank in de Meierij, daarnaast was hij cipier van de Gevangenpoort. In 1587 kocht hij een huis aan de Peperstraat, in 1600 kocht hij het pand ‘De Drie Hoefijzers’ aan de Hinthamerstraat. Cornelis was getrouwd met Johanna, dochter van Mathijs Aert Pauweter en Elisabeth Jacob Cornelis. Zij hadden minstens drie kinderen, van wie hun dochter Agnes gehuwd was met Henrick Rutgers Colen.
Henrick en Agnes Colen lieten op 8 oktober 1629, luttele weken na de verovering van de stad door Frederik Hendrik, hun zoon Cornelis dopen in de parochie van Sint-Jacob. Cornelis studeerde vermoedelijk rechten en vestigde zich als advocaat in zijn geboortestad. Daarnaast was hij actief als notaris, rentmeester van het Meelmansgasthuis en rentmeester van de adellijke abdij van Sint-Geertrui te Leuven. In 1657 was hij getrouwd met Anna Mol, afkomstig uit Schoonhoven, uit welk huwelijk tussen 1657 en 1664 drie kinderen werden geboren. Zoon Henrick, geboren in 1664, studeerde rechten in Harderwijk en nam in 1685 na het overlijden van zijn vader diens advocatenpraktijk over. 1.

Geschiedenis

(Martini 118; Smits 55) *
Gegevens over het bezit van het graf zijn vanwege het ontbreken van een registratienummer op de zerk niet terug te vinden in de leggers. In 1821 lag de zerk in de noordelijke buitenzijbeuk van het middenschip, in de eerste travee vanaf het transept. Tussen 1821 en 1912 werd hij naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

Colen, Cornelis
 Colen, Henrick
 Colen, Henrick Rutgers
 Cornelis, Elisabeth Jacob
 Mol, Anna
Pauweter, Johanna
 Pauweter, Mathijs Aert
 Roy, Agnes van (x H. R. Colen)
Roy, Cornelis Jans van † 4-3-1630
· zie ook: 245. Jan Pels, 1556

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie